Om Søndre Røine

Dyrevelferd og ren mat som er hovedfokuset

Søndre Røine Gård ligger vakkert til på 350moh på Øverskogen i Sylling, eller Liers tak som vi liker og si.

Vi har flott utsikt utover Holsfjorden og bader i sol fra morgen til kveld. Øverskogen er en liten bygd som ligger i landlige omgivelser lengst nord i Lierbygda. Under selvplukksesongen har vi også en gårdbutikk som kan besøkes.

På gården bor Anita og Kurth, Tassen og Ronja, våre to border collie og fire pusekatter. Ingen av oss er vokst opp på gård men vi er vel begge i overkant glad i å kunne skape noe på egne premisser. 

Kurth har studert musikk på Berklee i Boston. Han har også jobbet i bilbransjen i over 40 år. Han er altmuligmannen på gården. Anita er utdannet gartner og eiendomsmegler. Hun har ansvaret for produksjon, markedsføring og salg. Det har vært en bratt og utfordrende lærekurve, men ingen av oss har angret på valget.

Gården hadde melkeproduksjon under forrige eier frem til 2008. Da vi kjøpte gården i 2013 var jorda leid ut og driftsbygningen stod tom. Vi startet opp med våre første 30 gammalnorske spelsau i 2014 og sommeren 2015 plantet vi 2500 bringebærplanter. I 2020 tok vi utfordringen og plantet 3 daa med jordbær. I dag deler vi gården med en besetning på ca 100 gammalnorske spelsau og flere km med økologiske bringebær, jordbær og solbær.

Hele gården er Debio-godkjent. Dyrevelferd og ren mat er vårt hovedfokus.

Gammalnorsk spelsau

Gammalnorsk spelsau er blant de mest opprinnelige sauerasene våre. På begynnelsen av 2000-tallet var rasen utrydningstruet og frem til 2015 bevaringsverdig. I dag er det ca 20 000 fordelt fra lengst sør til nord. Rasen er lett til bens og liker å gå i flokk. Gode moregenskaper og lette lamminger er noen kjennetegn.

Vi har kun rasegodkjente dyr og alle værene vi bruker har vært gjennom en kåring. Det spesielle med ulla er at den er todelt med myk bunnull, og sterke lange dekkhår. Sauene våre går og beiter i Finnemarka på ca 500moh. Her har de tilgang til ett variert beite fra juni til september.

Velkommen til Røinebua​

I den lille bua vår finner du et utvalg av produkter fra våre gammalnorske spelsau. Vi lager saft, syltetøy, gele og gløgg av våre økologiske bær. Vi har også noen lokale varer i bua.

Åpent etter avtale.

Kontakt oss

Vi hjelper deg gjerne dersom du har noen spørsmål om oss, vårt arbeid, eller våre produkter!

Send en melding

"*" obligatorisk felt

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.